Google+

Kandahar

4

februarie 27, 2007 prin alexosu

Coman zice in povestea lui despre Chamonix ceva despre o partie care se cheama Kandahar. „les houches unde cica (n-am fost) ar fi o pirtie tare de cupa mondiala – kandahar (super nume, huh?)”

Cine e Kandahar si ce vrea de la viata? La inceput a fost un club de schi Kandahar Ski Club infiintat de Arnold Lunn, unul dintre pionierii schiului modern si unul dintre primii organizatori de competitii de schi. Practic omul a inventat concursul de slalom. Numele de Kandahar a fost folosit in memoria Lordului Roberts of Kandahar, sau pentru a evoca relieful din zona Kandahar, dupa alte surse.

De aici si-au luat numele mai multe competitii, cum ar fi Field Marshal Earl Roberts of Kandahar – cea mai veche competitie de schi (1911), Arlberg Kandahar Challenge Cup, si exista mai multe partii/cabluri care se numesc Kandahar – probabil de la competitiile care s-au tinut sau inca se mai tin. Exista, asadar un Kandahar in Mont Blanc, unul in zona Arlberg, exista unul la Murren, unul la Garmisch-Partenkirchen si cred ca mai exista si in Italia. Evident ca exista si in US partii care se cheama Kandahar, dar termenul nu e la fel de exclusivist ca si in Europa.
Numele mai e folosit si pentru o gramada de baruri, hoteluri, cabane si alte cele in zone de munte.

Asadar Kandahar e un nume pe care il poarta partii renumite pentru coborare. Sunt lungi si foarte abrupte, iar numele e un fel de standard si un renume, in acelasi timp.

4 gânduri despre „Kandahar

 1. Coman spune:

  bine documentat… poate o incerci p-aia din st anton si-mi zici si mie.
  aa, si daca-i zapada buna si pirtia linsa nu ti-ar strica un gps cu tine… s-ar putea sa ai o surpriza cind te uiti la max speed 😉

 2. alexosu spune:

  Chiar ma gandeam. Din pacate nu am gps si nici nu intra in bugetul de acum. Chiar m-ar interesa sa stiu care max speed. O sa calculez un average speed pe o partie de acolo si o sa incerc sa ma dau cat mai tare :). Oricum o sa fie o informatie, ca acum sunt cam pe intuneric, asa.
  La St Anton a nins azi-noapte. Pe site la ei zice ca Mountain – 200cm perfect fresh powder. Salivez!
  A, ninge si in Sinaia. Azi pe la 4 Carpul, in sfarsit, se acoperize de zapada. E prima data, sezonul asta. Pentru doritori, cum ar veni.

 3. deftune spune:

  in sfarsit o veste buna. a nins! huraaay!

 4. Coman spune:

  uf, acum am citit comentul tau alex… gps ti-as fi putut da eu (de outdor, nu de masina) dar cred c-ai plecat deja… oricum ma bucur pt vestea cu ninsoarea… sa te bucuri de ea si sa dai si liniile pe care eu n-am apucat.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

View Alexandru Borşan's profile on LinkedIn
%d blogeri au apreciat: