Google+

Eco-cars

3

iunie 24, 2008 prin alexosu

Daca esti celebru si nu conduci o masina eco (adica un hibrid), ai cam pus-o. Cel putin in US. Nu cred ca valul va ajunge prea curand si prea puternic in Romania, dar Mihaela Radulescu conduce un Prius. Just in case :).

Sunt o persoana care incearca sa traiasca in armonie cu natura. Ma gandesc la cat consuma masina mea, alaturi de alte lucruri care ar putea avea impact asupra mediului. O sa ma rezum la masini, cel putin in postul asta.

La un moment dat imi voi schimba masina, sper, si imi pun problema la modul cel mai serios wtf to do. De ce sau de ce nu mi-as cumpara o masina ecologica? Altfel reformulat: cat de ecologica este o masina ecologica? Cat de prietenoasa cu mediul este o masina cu motor electric? Discutia e foarte aprinsa si foarte delicata. E foarte periculos sa te declari impotriva masinilor eco.

In Romania oferta nu e prea bogata. Singurele pe care le-am vazut pe bune pe strazi sunt Toyota Prius si Honda Civic Hybrid. Ambele au o imagine foarte controversata, pentru ca se pare ca producerea bateriilor e foarte damaging, cel putin in imprejurimile fabricilor. Cu reciclarea lor e si mai rau. Iar faptul ca se lucreaza pe mai multe continente pentru a face masina inseamna transport via avion sau vapor – alte chestii uber-poluante.

Avantajele ar fi multe si le puteti vedea la Radu, de exemplu. Cert e ca masina consuma mai putin. Aparent. TG a facut un mic test, din care rezulta ca daca un Prius merge cat poate de repede, si un M3 merge cu aceeasi viteza, M3-ul va consuma mai putin. Concluzia e urmatoarea: conteaza mai putin CE conduci, cat CUM conduci. Sau, altfel, fiecare dintre noi ar trebui sa conduca masina de care are nevoie.

Asta e acum. Cred, sper, ca in 15-20 de ani tehnologia sa evolueze pana acolo incat o masina electrica sa fie o solutie, oricum ai privi-o. Batalia are, insa, implicatii majore dpdv marketing. Acum. Nu cred ca e o intamplare ca Toyota si Honda conduc detasat in sectorul hibrizilor.

3 gânduri despre „Eco-cars

 1. mihai savu spune:

  Imi vine un alt aspect in minte: curentul electric cu care incarci bateria hibridei (asa e? sau se incarca de la benzina?) e produs in proportie de 77% in centrale cu carbuni. Incredibil dar adevarat, noi producem curent cu carbune!

 2. Tom spune:

  deocamdata vreau sa ma rezum la o masina care consuma putin, e diesel si are oglinzi rabatabile electric (probabil singurul moft de „optionale”)

 3. alexosu spune:

  Si eu inclin spre aceeasi varianta. Dar eu, in general, sunt frana progresului. Am inertie mare :).
  Treaba e ca sunt sigur ca fara entuziasti ai masinilor electrice/hibride, nu ar merge. Oamenii astia sunt, oarecum, la fel cu aia care in anii ’70 se chinuiau acasa cu niste calculatoare care nu erau cu mult mai destepte decat pestii din acvariu.
  Cred ca asta e viitorul, si nu combustibilii alternativi, care intra in conflict cu world hunger samd.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

View Alexandru Borşan's profile on LinkedIn
%d blogeri au apreciat: