Google+

Politist, adjectiv

1

iulie 10, 2009 prin alexosu

L-am vazut aseara la Studio. Btw, e bine ca exista si altceva decat ‘plex’-urile de la Mall. La Studio e 8 lei biletul.

Dupa ce ma asistat la o discutie intre doi colegi cinefili, in care filmul a fost distrus de la un capat la celalalt, asteptarile mele nu erau cine stie ce. Stiam ca urmeaza cadre foarte lungi, ca actiunea cam lipseste, dar ca dialogurile sunt foarte bune, cel putin din cand in cand.

Prima impresie, dupa film, a fost „man, dar nici macar nu a fost asa rau”. Intre timp, lucrurile s-au mai sedimentat, si sigur nu e un film care sa imi fi placut foarte mult.

Cadrele lungi sunt foarte lungi. Asta e unul dintre punctele foarte discutate ale filmului – si e de inteles. Unele dintre ele au sens – scena de asteptare in secretariat, prima scena de filaj, momentul in care Cristi mananca si nevasta-sa asculta „Nu te parasesc iubire” de 3 ori… si cred ca mai sunt si altele. Dar cele mai multe sunt lungite inutil. Inteleg demersul – viata de politist e 80% filaj si birocratie. Dar scenele bune din film se cam pierd in cele trase si lungite.

Totusi, momentul decisiv, confruntarea dintre politist si comandat,  e o caricatura groasa. O lectie de morala si etica pe baza de DEX e oricum, numai realista nu. Si din cauza asta si finalul pare ratat.

Dialogurile sunt dupa minte mea, partea cea mai buna a filmului. Au umor, au sens, au ritm… tot ce trebuie. Au farmec, chiar si fara accentul de Vaslui.

Sunt cateva personaje foarte pitoresti, dar nu personajul lui Bucur, asa cum m-as fi asteptat. Politistul pare prea apasat de dilema in care se afla, prea merge tot timpul cocosat si incruntat. Momentele in care devine credibil sunt scurtele discutii cu jumatatea mai buna.

Cred ca daca filmul ar fi fost mai orientat catre pitorescul personajelor, catre dialoguri si catre firul actiunii, ar fi fost mult-mult mai tare. Viata de politist intr-un oras de provincie mi se pare un subiect foarte ofertant pentru o comedie neagra. Cam ca dilema daca a fost sa nu a fost.

Un gând despre „Politist, adjectiv

  1. tania spune:

    Un film slabut, avand in vedere ca ma asteptam la mult mai mult de la un flim premiat la Cannes. Pe cuvant ca e ultima oara cand ma mai duc la cinema la un film romanesc premiat la acest festival. Nu-mi pot explica cum de a placut juriului, probabil abordarea, personajele, imaginile postcomuniste li s-or fi parut „exotice”. Subiectul e bun, se putea mult mai bine construi pe el. Multe dintre scene sunt intr-adevar lungite inutil. Nu pot spune ca sunt amatoare de scene dinamice sau statice lungi, ci pur si simplu consider ca o scena lunga filmata cu o singura camera trebuie sa fie incarcata de emotii, simboluri…etc, altfel plictiseste enorm, nu trezeste nimic in privitor. Mi-am dat seama la scenele astea ca Dragos Bucur poate mult ca actor (pana acum nu l-am vazut decat in roluri „usurele”).
    Mie finalul mi se pare ca mai salveaza din film, nu stiu daca trebuie sa ne intrebam cat de reala e o asemenea discutie intre comandant si politist. Rolul scenei e altul in constructia filmului si e chiar bine realizata. Am impresia ca filmul romanesc la nivelul anului 2009 are doar idei dar nu si capacitatea de a le transpune intr-o adevarata opera de arta.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

View Alexandru Borşan's profile on LinkedIn
%d blogeri au apreciat: