Google+

Elvetia in 5 zile – Zurich

Scrie un comentariu

septembrie 16, 2009 prin alexosu

Continuam serialul. Btw, sper ca informatiile de aici sa fie de folos cuiva. Am prieteni care mi-au spus „Cum, ai fost pe acolo si nu ai spus nimic???”. Deci, iaca, spun.

Zurich-ul e un oras cum nu am mai vazut pana acum. De fapt toata Elvetia e o tara cum nu am mai vazut. Are alt ritm, are alt puls. Lucrurile se intampla natural – cel putin asa pare. Nici macar un tunel de 10km nu pare o chestie nenaturala. Oamenii aveau treaba pe partea cealalta a muntelui, drept pentru care au sapat un tunel. Fara prea mult tam-tam.

Revenind la Zurich, orasul pare mic, desi nu e. Si aici sunt hoarde de turisti, dar par sa fie concentrati in zona garii si a lacului. Unde e obligatoriu de ajuns, fara nici un dubiu.

In rest, liniste si pace. In raul care pleaca din Zurich See se face baie la greu. Asta e o chestie pe care aveam sa o observ si in Berna, de exemplu. O baie in rau e cel mai natural lucru intr-o zi caniculara de vara (max 28 de grade, ca deh asa e viata).

Vitraliile lui Chagall de la Fraumunster sunt cu adevarat impresionante. Nu vezi prea des pictura moderna intr-o biserica. Iar vizavi este Grossmunster, constructie inceputa de Carol cel Mare. Aici impresioneaza masivitatea constructiei. Si toata simbolistica de Ev Mediu, care nu prea mai e inteleasa astazi. Citeam intr-unul din flyer-ele din catedrala ca e foarte greu sa descifrezi simbolurile medievale, din cauza sensurilor multiple si, de cele mai multe ori, diametral opuse pe care le au elementele cheie. Asa ca interpretarea ramane in sarcina fiecaruia.

Cam asta a fost Zurich-ul. O zi. Nu am alergat peste tot, pentru ca nu suntem genul. Masa de pranz am luat-o intr-un parc, langa muzeul de istorie, pe relaxare.

(Va urma)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

View Alexandru Borşan's profile on LinkedIn
%d blogeri au apreciat: