Elvetia in 5 zile – Luzern
3septembrie 17, 2009 prin alexosu
Dupa prima zi de Zurich, am dat o fuga pana la Luzern.
O paranteza. In general distantele in Elvetia sunt foarte mici. Iar autostrazile sunt foarte eficiente, deci si timpul petrecut in masina e scurt. Totusi, densitatea de lucruri de facut si vazut e foarte mare. Noi, de exemplu, am renuntat sa mai ajungem la Geneva (Mattherhorn, Mont Blanc, alea-alea) si nici la Basel nu am mai insistat sa mergem.
Bun. Deci la Luzern. Dupa ce am parcat in prima subterana in care am putut intra, am constat ca orasul e foarte mic si ca eram exact langa centru. Vechi, evident. Primul lucru vazut a fost Kapellbrucke (adica un pod) care e celebru din mai multe motive – suita de picturi „Dance of Death” fiind probabil principalul. Cred ca e important si faptul ca e cel mai vechi pod acoperit din Europa (sec XIII). Ma rog, podul a fost reconstruit in 1993 dupa ce a ars. Si acum se lucra ceva pe acolo.
Ajunsi in centru, am facut o plimbare pe stradute, putin pe malul lacului (evident, si aici e un lac) si apoi pe langa zidul vechi. Se respecta tiparul obisnuit: orasul vechi e locul central, iar fiecare inel din jurul lui e cu cateva secole mai nou. Partea frumoasa e ca se vede o evolutie naturala a modului in care e construit orasul.
Cam asta a fost Luzern pentru noi. Era, de fapt, o statie intermediara. Directia – in munti, catre Sustenpass (2224m). Despre pass-uri, in episodul urmator.
Luzern este superb, dar din pacate nu am avut timp sa il „aprofundez”. Am fost de doua ori acolo, am reusit sa fac o plimbare pe lac. De vis.
din informatii este foarte interesant. as vrea citeva preturi: fructe ,sandvichuri, sucuri, mancare la restaurant. multumesc
Elvetia e cam scumpa. Inclusiv in super-market. O masa la restaurant nu prea iese sub 20 de euro/persoana.
La supermarket, sandwich-urile sunt si ele scumpe – pleaca de la 3 euro or so. E mult mai ieftin sa le iei separat – paine, branzeturi, legume.
Fructele sunt mai ieftine, normal – in jur de 1 euro/kg de banane. Parca.