Google+

Elvetia in 5 zile – prin pasuri

Scrie un comentariu

septembrie 24, 2009 prin alexosu

Partea cea mai spectaculoasa a Elvetiei nu e in orase, oricat ar fi de tari. E prin munti. Imaginile standard din calendare, save-screen-ere, ambalaje de ciocolata etc – varf de munte, lac cristal si iarba perfect verde – chiar exista. La tot pasul.

In Elvetia sistemul de autostrazi este, evident, foarte destept si avansat. Dar mai exista drumuri normale, cu o banda pe sens si sute de serpentine. Echivalentul din Romania ar fi Transfagarasanul. Minus gropile, mizeria si inghesuiala bine cunoscute. Ei, drumurile astea ajung prin cateva pasuri celebre.

Pentru noi, primul a fost Sustenpass (2224 m), din care insa nu am vazut nimic. In sambata cu pricina s-a lasat o ceata de care nu am reusit sa scapam aproape deloc. Si cu cat urcam, cu atat ceata era mai densa. Intr-un fel simteam peisajul din jur, dar nu il vedeam.

S6301976

In zona sunt mai multe asemenea drumuri care ajung la inaltimi de +2000m. Un punct bun de plecare este oraselul Innertkirchen. De aici, in directia S-E incepe distractia. Catre E este Sustenpass, catre S sunt Grimsel si Furka. Asta a fost destinatia la doua zile dupa semi-esecul de la Sustenpass. Acum mi se pare o idee tare buna un circuit cu sosire si plecare in Innertkirchen.

Si, boy, oh boy, a meritat. Privelistea pe care o ai pe tot drumul dintre Grimsel si Furka este absolut fenomenala. Cred ca un sofer care sufera de rau de inaltime ar avea probleme pe aici. Diferentele de nivel sunt si ele destul de mari. Urci intr-o sa, cobori intr-o vale si urci catre urmatoarea sa.

S6302037

Ce gasesti pe drum? O gramada de ciobani, ca altfel nu stiu cum sa le spun, care vand branza si unt. Mai dai de siruri lungi de motociclisti, de masini de epoca sau foarte sport, de preferat decapotabile. Drumurile astea sunt un rai pentru asa ceva. Si, cel mai impresionant, vei intalni zeci/sute de biciclisti. Genul Turul Frantei. Oameni de toate varstele care urca si coboara pe niste drumuri infernale pentru sportul asta. Biciclisti, motociclisti, masini de epoca, masini de viteza si tursiti ametiti – cu totii impart drumurile astea foarte elegant.

Cand ma uit acum la poze imi dau seama ca o investitie intr-un aparat foto bun isi merita toti banii. E pe lista, deci. Ca si o vacanta de vara in care sa fac la picior toata zona asta. Sau zona Grindelwald, dar despre asta in episodul viitor.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

View Alexandru Borşan's profile on LinkedIn
%d blogeri au apreciat: