Google+

This is it

Scrie un comentariu

noiembrie 9, 2009 prin alexosu

Sunt tare in urma cu articolele pe blog. Anyway. Saptamana trecuta am fost la „This is it” – filmul despre turneul lui MJ, care nu a mai avut loc.

Toate filmarile sunt de la repetitiile pentru concertele de la Londra, plus cateva secvente de la conferinta de presa. Si cam atat. Poate parea banal, dar sa nu intri deloc in viata privata a lui MJ mi se pare un act curajos si elegant in acelasi timp. Asta e si noutatea – e vorba doar despre artistul Michael Jackson.

Poate parea cum lung, dar are tot felul de faze. De la post-productiile imense care urmau sa functioneze ca pasaje intre melodii sau intro pentru altele (si pauza pentru MJ sa se schimbe/odihneasca), pana la discutiile dintre MJ si oamenii din jur – regizor, trupa de acompaniament, dansatori.

Show-ul nu ar fi surprins prin nimic. Sunt toate fazele clasice ale unui concert MJ. Miscarile standard, treburi pro-eco, indemnuri umanitariste, trupa de dansatori sincronizati perfect, plimbarea cu macaraua deasupra publicului si tot asa. De remarcat si chitarista buna (Orianthi) care duce solo-ul din „Beat it” foarte aproape de originalul lui Van Halen – in general in concertele MJ de chitara solo nu se ocupa vreun pletos barbos, ba din contra.

Intotdeauna m-am intrebat care era treaba cu MJ. De unde toata nebunia. Inca nu im pot raspunde. Dar faptul ca foarte multi muzicieni pe care ii respect si in care am incredere il catalogau pe MJ ca geniu, nu poate sa nu dea de gandit. Explicatia ar fi ca omul nu era doar muzician. Era un entertainer. Muzica venea la pachet cu coregrafia, cu tot arsenalul de imagine. Si din punctul asta de vedere, e in liga lui. Nu se poate compara cu Madonna, de exemplu, care nu poate sa duca un concert cap-coada, si nici nu a putut vreodata.

Totusi, muzica e ingredientul principal. Chiar daca nu a revolutionat nimic, stilul lui MJ e unic. Cred ca oricine poate recunoaste o melodia de-a lui, chiar daca nu a auzit-o vreodata inainte. Stii cine canta si asta nu e deloc putin. In plus, a aratat ca muzica accesibila nu trebuie sa fie redusa. Poate fi compusa cu suflet si cantata impecabil. Asta, iarasi, nu e putin lucru.

Totusi, ce lipseste este un sambure de improvizatie. Nu e loc de asa ceva. Si, mai mult, iti dai seama ca nici nu poate fi vorba de asa ceva. Asta e singurul minus. Tot concertul e o constructie monolitica.

Merita vazut filmul? Da. Pentru ca, asa cum ziceam mai sus, e vorba doar de artistul Michael Jackson. Nu prea ati vazut ipostaza asta, sunt sigur.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

View Alexandru Borşan's profile on LinkedIn
%d blogeri au apreciat: