Google+

Gaura din steag (1)

Scrie un comentariu

decembrie 19, 2009 prin alexosu

Nu stiu cat de cunoscut e Andrei Codrescu in Romania. Probabil ca nu prea. Sau, oricum, mai putin decat in US. A plecat din Romania in 1966, la 20 de ani, ca sa devina ziarist, profesor, poet si vedeta radio.

Tocmai am terminat de citit „Gaura din steag”. E o pura coincindenta ca am citit-o exact in perioada in care Revolutia din ”89 e din nou un subiect de discutie. Ca in fiecare an, pe vremea asta.

Cartea e mai degraba un reportaj de proportiile unui roman despre Revolutie. Sunt povestite pe larg doua calatorii in Bucuresti si Sibiu in calitate de jurnalist. Prima in decembrie ’89, in plina revolutie, a doua in iulie ’90, la cateva zile dupa evenimentele din Piata Universitatii.

Cartea a fost publicata in 1991, cand devenise deja evindent ca schimbarile vor fi lente si traumatizante in Romania. Febra si entuziasmul din prima parte a cartii sunt inlocuite de neincredere si frustrarea ca Revolutia a fost furata. Ambele faze sunt descrise foarte detaliat si viu.

La 20 de ani de la Revolutie, si la 19 de la data aparitiei cartii, majoritatea intrebarilor inca nu au raspuns. Cel putin nu un raspuns oficial. Probabil ca multi dintre artizanii Revolutiei ar schimba statutul de eroi pe care si-l asuma cu cel de inculpat. Pare un motiv suficient de bun.

Peste toate astea se pune, incet si sigur, un strat de lehamite nesanatoasa care ia forma raspunsului unic „ce a fost a fost, e in trecut, nu mai conteaza”. Conteaza.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

View Alexandru Borşan's profile on LinkedIn
%d blogeri au apreciat: