Google+

Ziare quality

Scrie un comentariu

ianuarie 7, 2010 prin alexosu

E un subiect care ma preocupa de ceva vreme, iar in ultimele zile in mod special.

Presa quality e greu de definit oriunde, dar in Romania e cu adevarat o provocare. O definitie neoficiala ar zice ca presa quality e aia citita de un numar cat mai mic de persoane. In general ziarele serioase se claseaza ca fiind „quality” – NY Times, The Independent, FAZ etc.

In Romania, presa quality vine de la Jurnalul National de exemplu. Sau de la Adevarul – probabil singurul ziar quality din lume care s-a distantat de politica. JN si Adevarul sunt si cele care conduc la vanzari, dar sunt mai degraba tabloide soft. Dar probabil ca pe piata nu e loc decat de tabloide hardcore si presa quality.

Cred ca singurul ziar care era sa ajunga quality in ultimii ani a fost Cotidianul – proiect care a inceput extrem de promitaor si care a esuat lamentabil. Esecul sau nu este insa esecul presei quality, ci vine din alte discipline care nu au neaparat legatura cu presa.

Totusi, de ce presa noastra quality e mai putin quality decat a lor? Pentru ca e evident ca e. Primul lucru la care ma gandesc e calitatea ziaristilor. E greu sa faci presa in general, cu atat mai greu presa serioasa, cand in redactii sunt oameni care nu stiu exact diferenta dintre stire si relatare sau dintre feature si reportaj.  Si asta e doar partea profesionala, care se mai poate drege in timp cu traininguri si sefi consecventi.

Pana la urma, oricat s-ar autostampila o publicatie, publicul va intelege ce si cum. Sau macar oamenii din industrie – media, publicitate, etc.

PS. Un loc special il ocupa Ziarul Financiar care, desi e pozitionat ca ziar economic, cred ca e cel mai quality cotidian. Poate tocmai de aia.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

View Alexandru Borşan's profile on LinkedIn
%d blogeri au apreciat: