Google+

Ce mai inseamna astazi „oldies”?

Scrie un comentariu

martie 22, 2010 prin alexosu

Muzica „pop” a inceput relativ recent, hai sa zicem prin ’50 – cu topuri si tot ce trebuie. Pana s-au mai dumirit oamenii de una, de alta, deja venise roachenrol-ul si apoi tot tavalugul de dupa. Desi nu stiu sigur, banuiesc ca termenul „oldies” a aparut prin anii ’70-’80, ca sa delimiteze cumva muzica inocenta din prima perioada.

Acum termenul inglobeaza si ceva muzica din anii ’70 si ’80, dar pana la urma cu totii stim ca „oldies” inseamna „Stand by Me” si alte melodii din anii ’50 si ceva din anii ’60. Ce vine dupa, sunt anexe care au aparut in timp, dar care nu si-au depasit statutul de anexe. „Oldies” se refera la un gen muzical, care nu tine strict de incadrarea in timp. Miles Davis, de exemplu, nu va fi incadrat niciodata la capitolul asta. Si nici Bob Dylan.

„Oldies” mai inseamna in general si o inocenta, o detasare de realitate, cel putin de cea imediata care e cam gri. Ori vremurile alea s-au cam dus. Intre timp arta si muzica au coborat asa mult in social incat nu prea mai e loc de „La Bamba” decat la nunti. Dar despre muzica de nunta intr-un alt capitol, ar fi pacat sa o amestec aici.

La noi, imediat dupa revolutie, era foarte la moda sa asculti oldies. Mult spus „la moda”, dar era cumva normal sa citesti in oracole, la muzica preferata, „oldies” sau „muzica veche”.

Cred ca nevoia de muzica veche va exista, e muzica din copilarie/tinerete/de demult – cand totul era bine. Doar ca va fi alta decat cea din anii ’50-’60.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

View Alexandru Borşan's profile on LinkedIn
%d blogeri au apreciat: