Google+

Meseriasi

1

iunie 21, 2010 prin alexosu

Am cunoscut in ultimul timp doi oameni care m-au facut sa ma gandesc serios la cat de gresita e treaba cu munca in Romania. Si cu scoala, ca sunt foarte strans legate.

Primul e un roman, electrician in Canada. A plecat din Romania cu mai multi ani in urma si face ce stie. Mi-a placut foarte mult cand mi-a spus ca acolo isi poate face meseria intr-un mod civilizat si elegant. Castiga suficient ca sa isi poata sa schieze in Europa, iar schiul nu e cel mai ieftin sport din lume.

Al doilea e nascut in Anglia, dar traieste in Elvetia, la munte. E maestru dulgher. Construieste case de lemn in Elvetia si prin alte tari ale Europei. In plus e si profesor la o scoala profesionala din Geneva, unde ii invata pe tot felul de adolescenti, majoritatea cu probleme sociale, sa practice o meserie respectabila.

In general, cand zici electrician sau dulgher, prima imagine care iti vine in minte nu e dintre cele mai placute. In general, meseriile par sa fie facute de oameni lipsiti de o urma cat de mica de talent. La intrebarea „stii un zugrav/tamplar/electrician etc” raspunsul e cam acelasi de fiecare data „stiu, dar nu ti-l recomand”.

Avem prea multi absolventi de economie, drept, politehnica samd care ar duce-o mult mai bine daca s-ar re-orienta. In acelasi timp, cred ca sunt prea putini meseriasi cu scoala profesionala. Din cei cu care am intrat eu in contact, majoritatea facusera un curs de cateva luni, isi luasera un atestat si stricau tevile oamenilor nestiutori :). Aici nu vorbesc de calitatea umana, de incercarile de a pacali samd. Vorbesc doar de ce pot face doua maini dibace.

E ciudat cum am ajuns sa desconsideram meseriile astea cinstite, simple. Si pe cei care le practica. Evident ca aici e o poveste de tipul „oul sau gaina”, dar faptul ramane.

Un gând despre „Meseriasi

  1. Doru spune:

    Cunosc un mecanic auto care, dupa desfintarea service-ului la care lucra, a trecut pe cont propriu. Si-a deschis un mic atelier auto in curtea proprie, el fiind singurul mecanic. Legal, pe firma, cu facturi pt lucrari.
    Imi place de el ca desi nu are studii si merge spre 50 ani, e deschis la minte: a investit in calculatoare, software-uri si accesorii pt depanare; atunci cand nu stie ceva, cauta din proprie initiativa pe internet manuale auto, cataloage de accesorii, etc; isi mentine atelierul intr-o ordine si curatenie exemplare, pe mentalitatea sanatoasa ca desi e in curtea proprie, e spatiul in care-si petrece majoritatea timpului si in consecinta il trateaza ca atare.

    E unul din putinii meseriasi pe care-i platesc fara regret, si n-am putut nici sa ma mir cand si-a luat o masina de peste 25000 euro. Din munca lui, fara sa pacaleasca pe nimeni.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

View Alexandru Borşan's profile on LinkedIn
%d blogeri au apreciat: